Hond registreren en chippen

Alles wat je moet weten over het aanmelden, registreren én chippen van je nieuwe hond

Gefeliciteerd! Jij bent binnenkort de eigenaar van een pup, jouw eigen teef of reu. Op Hondennamen.nl helpen we je graag bij het vinden van de perfecte naam voor jouw viervoeter, maar informeren we je ook over alle andere zaken die komen kijken bij het kopen van een nieuwe hond, zoals aanmelden, registeren en chippen.

Hoe kan je een nieuwe hond aanmelden?

Net zoals kersverse vaders bij de geboorte van hun kind aangifte doen bij de gemeente, moet je dit als hondenbezitter ook doen voor jouw nieuwe pup. Zorg dat je binnen twee weken na de geboorte contact opneemt met je gemeente, anders riskeer je de kans op een boete.

Waarom moet je een hond laten chippen en registeren?

Naast het aanmelden van je hond, is het sinds 1 april 2013 ook verplicht om je teef of reu te chippen. Dit moet je doen binnen zeven weken na de geboorte. Daarnaast moet je jouw hond binnen acht weken registeren bij een daarvoor aangewezen databank. Alle veranderingen in het leven van jouw hond hoor je aan deze instantie door te geven, zodat de informatie up-to-date blijft. Doe je dat niet? Dan riskeer je wederom de kans op een boete.
Honden die niet in Nederland worden geboren, maar worden geïmporteerd uit het buitenland, moeten binnen twee weken al worden geregistreerd. Daarnaast moeten ze al gechipt zijn om Nederland überhaupt in te mogen.
Waarom je dit allemaal moet doen? Allereerst is het belangrijk dat jouw huisdier geïdentificeerd kan worden. Bijvoorbeeld wanneer je hond is weggelopen van huis, maar ook als je op vakantie aan de grens wordt gecontroleerd. Daarnaast is het belangrijk dat er geen illegaal gevangen dieren kunnen worden geïmporteerd vanuit het buitenland.

Waar kan je een hond registeren en chippen?

Je kunt je hond laten registeren bij een daarvoor aangewezen databank door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zoals Databank Honden of NDG.
Het chippen van je hond kun je het beste laten doen door een dierenarts. Dit kan tijdens een consult en is in de meeste gevallen te combineren met andere behandelingen. Het is ook mogelijk om een chipper thuis te laten komen, bijvoorbeeld als je een nestje met puppy’s hebt.

Wat is een hondenpenning?

Naast het registeren en chippen van je hond, kun je ook nog kiezen voor een hondenpenning. Dit is niet verplicht, maar wel heel handig! Een chip wordt onder de huid van je viervoeter geplaatst, een penning kun je daarentegen aan de halsband van je hond hangen. Vaak staat hier een naam en een telefoonnummer in gegraveerd, zodat er snel contact kan worden opgenomen met de eigenaar van de hond. Voor het opsporen van het baasje wordt een hond vaak naar asiel gebracht waar de chip kan worden uitgelezen. Als deze maatregel wordt genomen, dan wordt er vaak een geldbedrag gevraagd voor deze dienst. Een hondenpenning kan je deze verrassing besparen.

Heeft een hond een paspoort nodig?

Ja, in veel landen is het verplicht dat honden een paspoort hebben, vooral als ze internationaal reizen. Dit paspoort voor honden, ook wel een dierenpaspoort genoemd, bevat belangrijke informatie over de hond, zoals zijn identificatiegegevens, vaccinaties, gezondheidsstatus en soms ook informatie over de eigenaar.

Het Europees huisdierenpaspoort is verplicht sinds 2021 en vraag je aan bij een dierenarts. Het paspoort voor je hond is levenslang geldig en is gelukkig ook niet zo duur als een mensenpaspoort. De kosten hiervoor zijn € 4. Een Nederlands EU-dierenpaspoort is te herkennen aan het unieke serienummer, welke begint met 528-NL gevolgd door een hoofdletter ter identificatie van de leverancier en eindigt met een uniek nummer.