Aantal verzekerde honden neemt toe (maar blijft nog wel achter bij andere landen)

Het aantal hondenbaasjes dat een dierenverzekering afsluit voor hun trouwe viervoeter neemt in Nederland steeds verder toe. Naar schatting is inmiddels voor tussen de 5 en 10% van de Nederlandse honden een verzekeringspolis afgesloten. Het aandeel verzekerde honden ligt bij ons echter nog wel een stuk lager dan in sommige andere landen.

Toename sinds corona

Na de wereldwijde corona-uitbraak, en de daaropvolgende perioden van lockdowns en thuiswerken, hebben meer Nederlanders dan ooit een hond in huis gehaald. In een relatief korte periode nam het aantal huisdieren met twee procent toe.

In de coronaperiode namen ongeveer 80.000 huishoudens een hond in huis. Deze stijging heeft er mede toe geleid dat er meer huisdierverzekeringspolissen zijn afgesloten. Dat doen hondenbaasjes in de meeste gevallen (80%) voor een hond die jonger is dan twaalf maanden.

Zweden en Verenigd Koninkrijk

Ondanks de stijging blijft het aandeel verzekerde honden in Nederland nog ver achter bij sommige andere landen. Zo is in Canada ongeveer 13% en in het Verenigd Koninkrijk naar schatting een kwart van de honden verzekerd.

In Zweden is voor liefst 9 op de 10 dieren een hondenverzekering afgesloten. In het Scandinavische land is een hond vaak een volwaardig lid van het gezin, en werd al in de negentiende eeuw voor het eerst een hondenverzekering afgesloten. Het verzekeren van Max of Rex is daardoor in Zweden vrijwel volledig ingeburgerd.

Qua aandeel verzekerde honden is Nederland te vergelijken met Australië, waar ruim 7% van de honden verzekerd is. Dat is beduidend hoger dan de Verenigde Staten, waar een hondenverzekering aanzienlijk minder gebruikelijk is (2%).

Gestegen dierenartskosten

Zo’n hondenverzekering lijkt geen overbodige luxe te zijn, als je naar de huidige dierenartstarieven kijkt. In twee jaar tijd zijn de kosten van standaardingrepen bij Nederlandse dierenklinieken met gemiddeld 13 procent gestegen, zo bleek onlangs uit een prijsvergelijking. Dan is het prettig als je voor een paar tientjes per maand het risico op een prijzige, onverwachte dierenartsrekening kunt verminderen.