Dit is waarom het belangrijk is om een puppy zindelijk te maken

Het in huis halen van een kleine, schattige pup is voor veel (nieuwe) hondeneigenaren een droom die uitkomt. Het liefst willen ze de hele dag knuffelen en spelen, maar er moet ook gewerkt worden. Het is namelijk van essentieel belang dat je een pup meteen zindelijk maakt. In onderstaand artikel lees je alles over dit onderwerp.

Na hoeveel weken is een puppy zindelijk?

De meeste puppy’s verlaten het nest bij een leeftijd van acht weken. Volgens de wet mag dit zelfs al vanaf zeven weken, mits de pup in Nederland is geboren. Het is dan ook verstandig om meteen te beginnen met het zindelijk maken van de pup. Bij sommige pups gaat dat heel snel, maar de meeste honden hebben maanden nodig om volledig zindelijk te worden. Als baasje is het dan ook heel belangrijk om consequent te zijn en geduldig te blijven.

Net als bij baby’s, moeten ook puppy’s vaker hun behoefte doen dan volwassen honden. Een hondje van acht weken kan z’n behoefte vaak maximaal twee uur ophouden, terwijl een pup van twintig weken het al een uur of vijf kan volhouden. Zodra de hond helemaal zindelijk is, kan hij z’n behoefte gemiddeld twaalf uur lang ophouden. Dat betekent dat je drie keer per dag naar buiten moet om de hond uit te laten.

Zo kun je een puppy zindelijk maken

Een puppy zindelijk maken is één van de belangrijkste onderdelen van de opvoeding. Een bench kan hierbij als hulpmiddel worden gebruikt. Honden zijn van nature hygiënisch en bevuilen niet graag hun eigen plekje, mits ze in de eerste weken genoeg ruimte hebben gehad in het nest. Een bench is voor een pup een beperkte ruimte, waardoor hij z’n behoefte noodgedwongen op moet houden. Uiteraard lukt dit niet urenlang. Het kunnen ophouden van de urine en de ontlasting is namelijk een lichamelijk groeiproces waarbij de hond z’n blaas- en kringspieren leert beheersen.

Het is dus belangrijk om de pup, zeker in het begin, op tijd naar buiten te brengen zodat hij kan plassen of poepen. Naarmate de pup ouder wordt, kun je hem steeds iets later naar buiten brengen. Hij zal dan leren om z’n behoefte langer op te houden.

Tips om je puppy zindelijk te maken