Gemene beestjes: vlooien

Een gelukkige, kwispelende hond is een vreugdevol gezicht, maar als vlooien hun weg vinden naar de vacht van je viervoeter, kan dat de gemoedsrust van zowel jou als je harige metgezel verstoren. Vlooien zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet op tijd worden aangepakt. In deze blog verkennen we de wereld van vlooien bij honden, van preventie tot effectieve bestrijdingsmethoden.

Wanneer?

Vlooien zijn niet beperkt tot een specifiek seizoen; ze gedijen het hele jaar door. Warmte en vochtigheid zijn ideale omstandigheden voor vlooien, dus het is belangrijk om het hele jaar door waakzaam te zijn, ongeacht het weer.

Hoe?

Honden kunnen vlooien op verschillende manieren oppikken, zoals contact met andere geïnfecteerde dieren, besmette omgevingen of zelfs door contact met mensen die vlooienlarven kunnen verspreiden. Het is cruciaal om de bron van besmetting te begrijpen om effectieve preventieve maatregelen te nemen.

Wat gebeurt er?

Naast de jeuk die vlooienbeten veroorzaken, kunnen ze bij honden leiden tot allergische reacties, haaruitval, bloedarmoede en zelfs overdraagbare ziekten. Het tijdig aanpakken van een vlooienprobleem is dus van groot belang voor de gezondheid van je harige vriend.

Denk een stap vooruit

 1. Regelmatig kammen: een eenvoudige maar effectieve gewoonte. Een regelmatige kambeurt met een fijne kam kan helpen bij het opsporen van vlooien voordat ze een plaag veroorzaken. Focus op gebieden waar vlooien zich graag verstoppen, zoals achter de oren en aan de basis van de staart. Op deze manier ben je er vroegtijdig bij als er een vlooi verstopt zit, en verklein je het risico van de gevolgen die het met zich mee brengt.

 2. Vlooiendruppels en -sprays: Een preventieve barrière. Vlooiendruppels en -sprays zijn effectieve preventieve middelen die op de huid worden aangebracht. Deze producten bieden een beschermende barrière en doden vlooien in verschillende levensfasen. Raadpleeg je dierenarts voor het juiste product en de juiste toediening.

 3. Vlooienbanden: Langdurige bescherming Vlooienbanden zijn een handige oplossing die langdurige bescherming biedt. Ze bevatten vaak insecticiden die geleidelijk worden afgegeven om vlooien af te weren. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en de band regelmatig te vervangen. Op deze manier blijft je pup goed beschermt tegen die gemene beestjes.

 4. Onderhoud van de leefomgeving: van bed tot achtertuin Het bestrijden van vlooien beperkt zich niet alleen tot je hond; het omvat ook het onderhoud van de omgeving. Stofzuig regelmatig, was het beddengoed van je hond en behandel de achtertuin indien nodig met vlooienwerende middelen.

Het gevecht aangaan met orale medicijnen tegen vlooien

Orale medicijnen bieden een handige en effectieve manier om vlooien te bestrijden. Deze medicijnen komen in de vorm van tabletten of kauwbare behandelingen en werken van binnenuit. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Bravecto: Dit orale kauwtablet biedt bescherming tegen vlooien en teken voor maar liefst 12 weken. Het bevat fluralaner, een actief ingrediënt dat het zenuwstelsel van de vlo aantast en zo effectief de besmetting aanpakt.

 2. NexGard: Een smakelijke kauwtablet die maandelijks gegeven kan worden en bescherming biedt tegen vlooien en teken. Afoxolaner, het actieve ingrediënt, doodt de vlooien snel na contact.

 3. Simparica: Een orale behandeling die gedurende 35 dagen bescherming biedt tegen vlooien en teken. Sarolaner, het actieve bestanddeel, doodt vlooien snel na blootstelling.

Voordelen van Orale Medicijnen

 1. Langdurige bescherming: Eenmaal toegediend, bieden deze medicijnen langdurige bescherming, wat handig is voor drukke huisdiereigenaren.

 2. Geen residu op de vacht: In tegenstelling tot sommige spot-on behandelingen laten orale medicijnen geen residu achter op de vacht van je hond.

 3. Smaakvol voor honden: Veel orale medicijnen hebben een smakelijke formule, waardoor ze gemakkelijk door honden worden geaccepteerd.

Spot-on Behandelingen

Spot-on behandelingen zijn vloeibare producten die direct op de huid van je hond worden aangebracht, meestal tussen de schouderbladen. Hier zijn enkele veelgebruikte spot-on producten:

 1. Advantage: Bevat imidacloprid en biedt maandelijkse bescherming tegen vlooien. Het doodt vlooien snel na contact.

 2. Frontline Plus: Een bekend merk dat fipronil en (S)-methopreen bevat. Het biedt bescherming tegen vlooien, teken en luizen.

 3. Revolution: Naast het bestrijden van vlooien en teken, biedt Revolution ook bescherming tegen andere parasieten zoals hartworm, mijten en wormen.

Grondige reiniging

te reinigen. Was alle beddengoed, stofzuig alle tapijten en behandel de ruimtes waar je huisdier veel tijd doorbrengt.

Vlooien bij honden zijn niet alleen een ongemak voor je harige metgezel, maar kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Door regelmatig te controleren op vlooien, preventieve maatregelen te nemen en snel te handelen bij tekenen van een besmetting, kun je samen met je dierenarts een effectieve strategie ontwikkelen om je hond te beschermen. Een vlooienvrije toekomst begint met kennis, preventie en doortastend handelen.