Jouw kat kost geld, maar hoeveel eigenlijk?

Een huisdier zoals een hond of kat kost geld. Daarbij is er een onderscheid tussen eenmalige uitgaven en terugkerende kosten. Denk maar aan de aanschaf van een hondenmand of kattenmand net als aan het kopen van speeltjes. Dat zijn uitgaven die niet iedere maand terugkomen, zoals bij voeding en snacks wel het geval is. Bovendien heeft een huisdier goede verzorging nodig. Je wilt toch niet dat je huisdier vlooien krijgt of wormpjes. Daar zijn kosten aan verbonden net als dat je huisdier het risico loopt om ziek te worden of een ongeluk te krijgen. Ontdek hier wat de algemene kosten zijn als je een huisdier, zoals een kat in huis neemt.

Aanschafkosten en gezondheid verzekeren

De aanschaf van een huisdier kost geld, maar daar zit wel variatie in. Het maakt uit of je een rashond koopt bij de fokker of een kat uit het asiel haalt. Zo kost een kat zonder stamboom rond de 100 euro en een kat met stamboom wel 1.000 euro. Die variatie is er overigens ook als het om de kosten van een dierenverzekering gaat. Daarom is het maken van een vergelijking belangrijk als je een kattenverzekering gaat afsluiten. Let daarbij op de dekking, eigen bijdrage en op de totale premie. Je bent vaak direct al kosten kwijt voor gezondheid van je huisdier. Denk maar aan vaccinaties en eventueel aan sterilisatie of castratie.

Uitgaven voor spullen

Als je een kat in huis neemt of een hond geef je ook geld uit aan spullen. Denk maar aan het kopen van een poezenmand, kattenbak of aan een krabpaal net als aan kattenspeeltjes. De gemiddelde kosten voor deze uitgaven komen uit op een bedrag van 150 euro. Uiteraard kan je het zo duur maken als je wilt. Je huisdier wil ook graag water tot zijn beschikking hebben en heeft een drinkbak en een voederbak nodig. Dat zijn uitgaven die je natuurlijk maar eenmalig doet, maar dat geldt niet voor de inhoud van de voerbak.

Kosten voor voeding

Op het gebied van kattenvoer is er allerlei keuze, zoals kattenbrokjes of voeding met vers vlees. Ook hiervoor geldt dat de uitgaven zo hoog of laag mogelijk zijn vast te stellen. Er is wel een richtbedrag te geven uitgaande van gemiddelden. Denk daarbij aan een bedrag voor kattenvoeding van 25 euro per maand. Een andere terugkerende kostenpost is het kopen van kattenbakvulling. Houd rekening met een bedrag van ongeveer 12 euro per maand voor kattenbakvulling.