Het is belangrijk om je pup met regelmaat te ontwormen. Je nieuwe viervoeter kan er kerngezond uitzien, maar van binnen toch ziek zijn. In onderstaand artikel vind je alle informatie over de verschillende soorten wormen en de bijbehorende symptomen.
Er zijn verschillende soorten wormen die voorkomen bij een pup. De meest voorkomende zijn spoelwormen, lintwormen en zweepwormen. Vaak worden puppy’s ermee besmet via de baarmoeder of tijdens het drinken van moedermelk. Andere manieren om besmet te raken is via de ontlasting of een prooi, zoals een muis.
Spoelwormen
In Nederland komen spoelwormen bij 5 tot 10 procent van de honden in de darmen voor. Spoelwormen kunnen van enkele centimeters tot wel achttien centimeter lang worden. Spoelwormeitjes kunnen overal in onze omgeving zijn, zowel binnen als buiten. De eitjes zijn zelfs na lange tijd nog steeds besmettelijk. Ontworm jouw pup op de leeftijd van twee, vier en zes weken, en daarna bij twee, vier en zes maanden. Zie je de wormen ook daadwerkelijk zitten? Behandel je puppy dan vaker.
Lintwormen
Lintwormen zijn het minst gevaarlijk en geven meestal meestal geen klinische klachten. Meestal wordt de diagnose hiervan gesteld bij het zien van een wit wormpje in de ontlasting van de pup, of als de hond jeuk heeft aan de anus. Ontwormen van de pup is nodig wanneer je hem of haar bijvoorbeeld ziet sleetje rijden.
Zweepwormen
Zweepwormen wonen in de blinde- en dikke darm van honden. De worm dankt zijn naam aan zijn vorm: aan de voorkant dun en aan de achterkant dik. Het dunne gedeelte ligt onder het slijmvlies van de darm, het dikke gedeelte in de darm van de pup. Pups kunnen terugkerende diarree krijgen en in ernstige gevallen kan bloedarmoede optreden. De buik van de pup kan pijnlijk gezwollen zijn en aan de gevolgen van een infectie kan de pup zelfs overlijden.
Wormenkuur pup
Om je pup, maar ook jezelf, gezond te houden is het belangrijk dat je hem goed ontwormt. Vaak gebeurt dit de eerste keer bij de fokker. Vraag het altijd even na om er zeker van te zijn, zeker bij pups met een verdacht dikke buik.
Er zijn verschillende type wormkuren en ontwormingsmiddelen voor de pups. Er zijn pasta’s, tabletten en spot-on (druppel in de nek). Sommige middelen mogen wel gegeven worden aan pups, andere middelen mogen pas op latere leeftijd worden toegediend. Veelgebruikte ontwormingsmiddelen zijn Advocate®, Drontal®, Milbemax®, Panacur® en Stronghold®.
Het behandelen van besmette pups is het meest effectief wanneer je het drie tot vijf achtereenvolgende dagen doet. Ruim dagelijks de ontlasting op en reinig het hok of de bench. Hoge drukreiniging met stoom is aan te raden, desinfectiemiddelen hebben daarentegen meestal geen effect. Onder optimale omstandigheden (25 graden, vochtige omgeving) duurt het negen tot tien dagen voordat de uitgescheiden eitjes andere pups kunnen besmetten. Wormeieren blijven bij een temperatuur tussen de vier en veertig graden drie tot vijf jaar besmettelijk voor andere honden. Wormeieren kunnen niet tegen droogte, uv-licht en hitte.