Vaccinaties voor je pup

Als je een pup in huis neemt, dan ben je je waarschijnlijk goed aan het verdiepen in het vaccineren van de jonge hond. Wanneer moet je je pup laten inenten? Welke inentingen geef je jouw pup? Wat kost het? Waar kun je het laten doen? Alle informatie vind je in onderstaand artikel!

Wanneer moet je een pup inenten?

Inentingen voor pups zijn erg belangrijk. Het immuunsysteem is op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld. Het doel van een inenting is om je hond immuun te maken en te beschermen tegen ziektes. Met de huidige vaccinatierichtlijnen in Nederland worden pups meestal gevaccineerd rond zes, negen en twaalf weken. Vervolgens wordt de vaccinatie na zes maanden tot een jaar nog een keer gegeven om er zeker van te zijn dat het aanslaat.

Soms heeft je puppy met zestien weken een extra inenting nodig. Een vaccin werkt niet goed als er nog te veel antistoffen van de moeder in het lichaam van de pup zitten. De pup maakt dan geen eigen afweerstoffen aan. Als er in de omgeving een verhoogd risico op infectie bestaat, is het verstandig je pup met zestien weken opnieuw te laten vaccineren. Overleg altijd met je dierenarts voor het beste advies.

Welke inentingen geef je jouw pup?

Elke pup moet gevaccineerd worden tegen een aantal potentiële ziektes, zoals Parvo, de ziekte van Weil, hondenziekte en besmettelijke leverziektes. Gaat je pup mee naar het buitenland? Dan is de rabiësvaccinatie (hondsdolheid) verplicht. Als je met jouw pup op cursus gaat of hem naar een pension brengt, is het verstandig om hem ook te laten inenten tegen kennelhoest. Bij een aantal pensions is dat zelfs verplicht!

Waar kun je een jonge hond laten inenten en wat kost het?

Je kunt een pup laten inenten bij je eigen dierenarts. De kosten voor inentingen van puppy’s lopen vaak uiteen omdat er niet één prijs wordt gehanteerd voor het geven van vaccinaties. Check dus vooraf goed het kostenplaatje van de dierenarts bij jou in de buurt. Hieronder vind je een prijsindicatie:

  • 1e vaccinatie rond zes weken: € 45 – € 60
  • 2e vaccinatie rond negen weken: € 35 – € 45
  • 3e vaccinatie rond twaalf weken: € 45 – € 60
  • Rabiës (hondsdolheid) als extra vaccinatie: € 10 – € 49
  • Kennelhoest als extra vaccinatie: € 17,50 – € 45