Hoe kies je de beste hondenborstel of hondenkam?

Tips voor glanzende vachten en gelukkige staarten

We kennen allemaal het gevoel van liefde dat we koesteren voor onze trouwe viervoeters. Dus net zoals wij goed voor onze eigen gezondheid willen zorgen, is het verzorgen van onze harige metgezellen ook van groot belang. Een heel belangrijk onderdeel van die verzorging is het kiezen van de juiste hondenborstel. Het is niet alleen een instrument om hun vacht te onderhouden, maar ook een manier om de band tussen jou en je hond te versterken. Dus, laten we duiken in de kunst van het kiezen van de perfecte hondenborstel en ontdekken hoe je jouw hond kunt laten stralen als nooit tevoren!

Dit zijn de 10 beste hondenborstels van 2023

De top 10 is samengesteld met best verkochte en geteste producten uit diverse webshops en onderzoeken. De beste prijs én webshop wordt meteen weergegeven, zodat je de beste hondenborstel aanbieding te pakken hebt!

#1 Furminator Hondenkam Langhaar – L

Beste hondenborstel voor grote hond met lang haar
Bekijken
medpets.nl (€43,95)

#2 Furminator Hondenkam Kortharig – M

Best hondenborstel voor middelgrote hond met kort haar
Bekijken
medpets.nl (€34,50)

De top 3 populairste hondenborstels

1. Mister Mill Duo Borstel

Deze borstel is een ware alleskunner. Aan de ene kant vind je stevige metalen pinnen met stompe kopjes, perfect om losse en dode haren te verwijderen, vooral geschikt voor honden met stokhaar- of langharige vachten. Aan de andere kant biedt de zachte nylonharen-kant een vleugje luxe glans voor de vacht van je huisdier.

 1. Twee-in-één: Deze borstel combineert een stevige slickerborstel en een zachte glansborstel in één, waardoor je veelzijdige verzorging krijgt.
 2. Voor honden en katten: Geschikt voor zowel je harige hondenvrienden als je snorrende kattenmaatjes.
 3. Antislip handgreep: Comfortabel vast te houden.
 4. Afgebolde pinnen: Op deze manier hoef jij je geen zorgen te maken over de huid van de kat, want de borstel beschadigt de huid niet.
 5. Lichtgewicht: Handig en gemakkelijk te gebruiken.
 6. Verzekerd van een frisse glanzende vacht: Laat je huisdier stralen met een gezonde en glanzende vacht.

2. Tebjen Zelfreinigende Haarborstel

Het is een herkenbaar probleem: de haren van je geliefde hond lijken altijd te klitten en te knopen, of wordt erg snel vies. Dit kan leiden tot ongemak, jeuk en zelfs haarverlies, wat niet alleen vervelend is voor je viervoeter, maar ook onhygiënisch kan zijn voor iedereen in huis. Gelukkig is dit een veel betere, hygiënische oplossing!

 1. Vermindert Verharen Tot Wel 90%: Deze borstel verzorgt de vacht, stimuleert gezonde haargroei en vermindert verharen tot wel 90%! Dit betekent minder kans op klitten en minder losse haren in je huis.
 2. Geschikt Voor Alle Haartypes: Of je huisdier nu lange of korte haren heeft, deze borstel is van alle markten thuis.
 3. Zelfreinigende Functie: Druk gewoon op het knopje, en de pinnen trekken zich terug, waardoor het haar er gemakkelijk uitvalt.
 4. Hoek Van 60°: Deze borstel is diervriendelijk en voorkomt beschadigingen aan de vacht, dankzij de 60° hoek van de borstelharen.

3. 2-zijdige Ondervacht Hondenkam

Bij verharing of klitten in de vacht van jouw geliefde huisdier, is de ondervachtkam de ultieme oplossing! Deze kam is speciaal ontwikkeld met ronde mesjes die overtollig haar uit de ondervacht verwijderen zonder de huid van je huisdier te beschadigen.

 1. Aanbevolen door trimmers: Professionele trimmers vertrouwen op deze kam voor optimale vachtverzorging.
 2. Reduceert verharing tot 95%: Zeg vaarwel tegen overtollige haren in huis en op je kleding.
 3. Zorgt voor gezond, glanzend en verzorgt haar: De ondervachtkam bevordert een gezonde vacht die straalt van vitaliteit.
 4. Beweegt soepel door vervelende klitten: Klitten worden snel en pijnloos verwijderd, waardoor het borstelen een plezier wordt.
 5. Perfect voor middellang en lang haar: Ongeacht de lengte van de vacht van je huisdier, deze kam levert resultaten.

Kijk naar het vachtype van je hond

De belangrijkste stap die je zet bij het kiezen van een hondenborstel is kijken wat voor type vacht de hond heeft. Honden hebben verschillende soorten vachten, waaronder kort, lang, dik, dun, krullend en recht. Het type borstel dat je kiest, moet overeenkomen met het vachttype van je hond.

Hondenborstels voor kort haar

Borstels voor kort haar zijn specifiek ontworpen om de behoeften van honden met korte vachten, zoals Dobermans of Labrador Retrievers, te vervullen. Ze staan bekend om hun glanzende, gladde vacht, maar ook deze honden werpen veel haar af, een goede borstel kan dit probleem tegengaan. Geschikte borstels voor kortharige honden zijn:

Furminator Hondenkam Kortharig – M

Best hondenborstel voor middelgrote hond met kort haar
Bekijken
medpets.nl (€34,50)

 1. Rubberen borstels: Deze borstels zijn vaak voorzien van zachte rubberen tanden/noppen die de huid van de hond zachtjes masseren terwijl ze losse haren en vuil verwijderen. Omdat rubber zo flexibel is kan de borstel mooi over het lichaam. Bovendien stimuleert de rubberen borstel de bloedcirculatie in de huid, wat de gezondheid van de vacht kan bevorderen.

 2. Korte, stevige borstelharen: Een alternatief voor rubberen borstels zijn hondenborstels met korte, stevige borstelharen. Deze borstels zijn ideaal voor het verwijderen van losse haren en maken de vacht nog glanzender. De natuurlijke oliën worden door deze borstelharen goed verdeeld over de vacht.

Het is heel belangrijk om voorzichtig te zijn als je deze honden borstelt, je moet niet te veel druk uitoefenen op de huid van de hond anders kan hij daar last van krijgen. Je kan regelmatig borstelen, bijvoorbeeld een paar keer per week.

Hondenborstels voor lang haar

Honden met lange vachten, zoals de Golden Retriever of de Maltese, hebben specifieke verzorgingsbehoeften. Door de lange lokken heb je snel kans op klitten en knopen, borstels met lange zachte borstel haren kunnen dit probleem verhelpen. Geschikte borstels voor lang harige honden zijn:

Furminator Hondenkam Langhaar – L

Beste hondenborstel voor grote hond met lang haar
Bekijken
medpets.nl (€43,95)

 1. Slickerborstels: Deze borstels hebben dunne en erg fijn gebogen borstelharen, ook staan ze erg dicht bij elkaar. Op deze manier kunnen de borstelharen goed door de klitten heen komen, en kan dit ook op een voorzichtige manier gedaan worden. Het is belangrijk om met zachtheid te borstelen om ongemak voor de hond te voorkomen.

 2. Borstels met metalen pinnen: Deze borstels hebben lange, dunne pinnen met afgeronde uiteinden. Hierdoor kan de borstel de klitten ontwarren zonder de huid te beschadigen.

hondenborstel voor krullend haar

Hondenborstels voor krullend haar

Honden met krullende vachten, zoals de Poedel of de Bichon Frise, hebben vaak unieke vachtverzorgingsbehoeften vanwege hun mooie, golvende krullen. Het behouden van deze krullen en het voorkomen van klitten kan een uitdaging zijn, maar met de juiste borstels en technieken kun je de vacht van je krullende vriend gezond en klitvrij houden.

 1. Kammen met fijne tanden: Deze kammen hebben smalle, dicht op elkaar geplaatste tanden. Zo kunnen ze makkelijk de krullen scheiden, en de klitten eruit halen, zonder de haren te beschadigen. Deze kammen zijn ook handig om te controleren op eventuele verstopte vuildeeltjes tussen de krullen.

 2. Borstels met afgeronde pinnen: Deze borstels zijn ontworpen om effectief te zijn bij het ontklitten van krullende vachten zonder de krullen te beschadigen. De afgeronde uiteinden van de pinnen glijden soepel door de vacht en voorkomen het trekken aan de krullen. Deze borstels kunnen ook de natuurlijke oliën over de vacht verdelen, waardoor de krullen glanzen en gezond blijven.

Bij honden met krullend haar kan het wat lastiger zijn, en heb je vaker wat meer geduld nodig. Het is belangrijk dat je eerst onderaan de krul begint, en dan steeds verder richting de huid van de hond toewerkt. Op deze manier zal je merken dat de klitten veel sneller weg zijn. Probeer de krullen regelmatig te kammen, om te voorkomen dat het zich gaat ophopen.

Denk aan speciale behoeften

Het kan natuurlijk zijn dat je naar een specifieke borstel op zoek bent, er zijn genoeg borstels die aan jouw eisen voldoen:

 1. Ondervachtverwijderaar: Heeft uw hond last van een erg dikke onderhuid? Dan kan deze borstel wel eens goed van pas komen. Dit kan goed werken tegen het haar verlies van de hond.

 2. Klitverwijderaar: Als je hond regelmatig klitten ontwikkelt, overweeg dan een borstel met scherpe, roterende tanden om het wat makkelijker te maken. We houden natuurlijk van verzorgde honden!

 3. Massageborstels: Iedereen heeft wel eens ontspanning nodig, dus honden ook. Met deze borstel geef je jouw hond een geweldige massage, wat ook nog eens goed is voor de bloedsomloop!

Onderhoud je hondenborstel

Wil je nou dat de borstel zijn goede werk blijft verrichten? Let dan ook goed op het onderhoud van uw borstel. Honden kunnen erg vies zijn en ook veel haren achterlaten, waardoor de borstel kan verstoppen. Verwijder dit dan na elk gebruik, voor optimaal gebruik.

Veel gestelde vragen over hondenborstels en hondenkammen

#1 Wat zijn de voordelen van je hond borstelen?

Het verzorgen van uw hond is meer dan alleen een dagelijkse routine. Het is een tijd van verbondenheid en zorg die een grote invloed heeft op de fysieke gezondheid van uw harige metgezel en op de emotionele band tussen jullie twee.

Een van de belangrijkste voordelen is de vachtverzorging zelf. Door te borstelen verwijder je niet alleen losse haren, maar ook vuil, stof en roet dat zich ophoopt op de vacht. Hierdoor ziet de vacht van uw hond er niet alleen glanzender en gezonder uit, maar bevordert het ook de algehele hygiëne in huis. Minder haren op meubels en vloeren betekent minder schoonmaken en een schonere leefomgeving voor u en uw huisdier.

Bovendien vermindert regelmatig borstelen het verharen van de hond enorm, wat dus vooral belangrijk is voor honden met een dikke ondervacht. Het resultaat is minder haar op je kleding en in huis. Je hoeft je niet langer zorgen te maken over hondenharen die overal terechtkomen. Het borstelen van je hond heeft ook andere voordelen. Het stimuleert de bloedcirculatie in de huid, wat op den duur bijdraagt aan een gezonde huid en vacht. Een gezonde huid is minder vatbaar voor irritaties, infecties en allergieën, waardoor jouw hond zich nog comfortabeler voelt.

Maar borstelen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je hond. Het biedt ook een connectie tussen jou en jouw huisdier. Borstelen kan stress verminderen en de emotionele band versterken. Het is een moment waarop je volledig gefocust bent op de behoeften en het welzijn van de hond.

#2 Hoe vaak moet ik mijn hond borstelen?

Het hangt met name van de lengte van de hondenvacht af hoe vaak hij geborsteld moet worden. Honden met lang haar kun je het beste elke dag borstelen. Honden met halflang haar of een dikke vacht, hebben meestal genoeg aan 2 of 3 borstelsessies per week.

Honden met kort haar hoeven voor hun vacht niet zo vaak geborsteld te worden. Als ze in de rui zijn, kan dagelijks borstelen wel helpen om de losse kriebelende haren uit de vacht te verwijderen. Daarbij is borstelen goed voor de huid en vinden de meeste honden het erg lekker om geborsteld te worden. Het kan dus zeker geen kwaad om ook een kortharige hond regelmatig te borstelen.

#3 Waarom is het belangrijk om de juiste borstel voor je hond te kiezen?

Het kiezen van de juiste borstel voor je hond is van cruciaal belang omdat verschillende hondenrassen en vachttypen verschillende borstels vereisen. Honden met kort haar hebben bijvoorbeeld een andere borstel nodig dan honden met lang, krullend haar. De juiste borstel helpt niet alleen bij het verwijderen van losse haren en klitten, maar draagt ook bij aan de gezondheid en het comfort van je hond. Een onjuiste borstel kan de vacht beschadigen, de huid irriteren of ongemak veroorzaken, wat het borstelen tot een onaangename ervaring kan maken voor zowel jou als je huisdier.

In het kort, het kiezen van de juiste hondenborstel is essentieel voor zowel de fysieke gezondheid van je harige metgezel als voor het versterken van de emotionele band tussen jou en je hond. Het type borstel moet overeenkomen met het vachttype van je hond, en het regelmatig borstelen heeft tal van voordelen, waaronder het verminderen van verharing, het bevorderen van een gezonde huid en vacht, en het creëren van een schoner en hygiënischer leefgebied. Kies de juiste borstel voor je hond en geniet van de magie van een stralende vacht en een gelukkige staart!