Alleen thuis blijven voor pups

Wanneer je begint met het proces van je puppy leren om alleen thuis te blijven, is het van vitaal belang om te begrijpen hoelang je hem alleen kunt laten. De duur varieert sterk en is afhankelijk van zowel leeftijd als ras. Over het algemeen geldt dat jonge pups, meestal jonger dan 4 maanden, nog niet lang alleen kunnen blijven. Voor hen is het raadzaam om niet langer dan 2 tot 3 uur afwezig te zijn. Naarmate je pup ouder wordt, kun je de tijd geleidelijk verlengen, altijd met het welzijn van je pup als prioriteit. En zorg er natuurlijk voor dat je huis puppy proof is!

Verschillen per ras

Verschillende rassen hebben verschillende temperamenten en behoeften als het gaat om alleen thuisblijven, iedereen is anders en dat geldt al helemaal voor pups. Sommige rassen zijn van nature onafhankelijker en kunnen beter omgaan met alleen zijn, terwijl andere rassen meer sociaal en aanhankelijk zijn. Het is belangrijk om het temperament van je pup in overweging te nemen bij het plannen van de duur van het alleen zijn. Rassen zoals Labradors en Golden Retrievers staan erom bekend geduldig en aanpasbaar te zijn, wat hen in staat stelt om langer alleen te blijven. In tegenstelling hiermee hebben rassen zoals de Maltese of Yorkshire Terriër meestal meer behoefte aan menselijk gezelschap en vereisen kortere afwezigheidstijden.

Het opbouwen van alleen thuis blijven

Om je pup comfortabeler te maken met het alleen thuis blijven, is het essentieel om dit geleidelijk op te bouwen. Begin met korte afwezigheidsperiodes en verleng deze langzaam naarmate je pup zelfverzekerder wordt. Het is van groot belang dat je pup positieve associaties creëert met het vertrek en de terugkeer. Dit kun je bereiken door hem te belonen met traktaties, lof en speeltijd wanneer je thuiskomt. Het doel is om ervoor te zorgen dat je pup het vertrek niet als iets negatiefs ziet, maar eerder als een normaal onderdeel van het dagelijks leven.

Het vertrek en de terugkomst

Net als wanneer je je kinderen afzet de eerste paar weken in groep 1, is het ook voor de pup spannend zonder baasje. Zowel het vertrek als de terugkeer moeten rustig verlopen, zonder veel ophef. Vermijd emotionele afscheidsrituelen, omdat deze angst en stress bij je pup kunnen veroorzaken. Ga gewoon weg zonder veel aandacht te trekken en keer op dezelfde manier terug. Wacht na terugkomst even totdat je pup rustig is voordat je hem begroet. Op deze manier voorkom je onnodige opwinding die ongewenst gedrag kan versterken. Hierna kan je de pup belonen voor het thuisblijven, zo weet de blije viervoeter ook dat het goed is verlopen.

De twee basisregels

Er zijn twee fundamentele regels die je moet volgen bij het alleen thuis blijven van je pup:

  1. Laat je pup nooit langer alleen dan hij aankan: kom altijd op tijd terug. Als de hond nog niet comfortabel is met bijvoorbeeld een uur weg zijn, doe dit dan ook niet. Bouw alles goed op voordat je weer van vooraf aan kan gaan beginnen, of zelfs angsten gaat opbouwen.

  2. Straf de hond niet bij het thuiskomen: Blaffen en plassen tijdens het alleen zijn kunnen voortkomen uit angst of onzekerheid en straffen zal deze problemen alleen maar verergeren. Het is dus belangrijk om geduldig te zijn en te werken aan het opbouwen van het zelfvertrouwen van je pup zodat dingen als plassen of blaffen niet gebeuren.

Oorzaken van moeite met alleen blijven

Het kan voorkomen dat je pup moeite heeft met alleen thuisblijven, zelfs als je alle stappen volgt en geduldig opbouwt, iedere hond is tenslotte anders en soms kun je hier dus ook echt niks aan doen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit gedrag, waaronder:

  1. Verlatingsangst: Dit is een veelvoorkomende oorzaak van problemen bij alleen blijven. Het kan leiden tot blaffen, huilen en destructief gedrag wanneer je weg bent.

  2. Leeftijd: Sommige pups zijn gewoon te jong om langere periodes alleen te zijn en hebben nog geen controle over hun blaas. Het is dan belangrijk om goed uit te zoeken hoelang de pup dit wel aan kan, en hier je schema op aan te passen.

  3. Veranderingen in de omgeving: Nieuwe situaties, zoals een recente verhuizing of de komst van een nieuw gezinslid, kunnen ook invloed hebben op hoe je pup reageert op alleen zijn. Net als dat mensen bij spanningen bepaalde trekjes kunnen hebben, kan dit ook het geval zijn voor jouw trouwe viervoeter.

Radio of andere geluiden

Een handige truc om je pup comfortabeler te laten voelen tijdens het alleen zijn, is het afspelen van zachte achtergrondgeluiden, zoals de radio, rustige muziek of een witte ruis-machine. Dit kan helpen om een gevoel van gezelschap te bieden en de eenzaamheid te verminderen. Deze geluiden creëren afleiding en simuleren vertrouwde omgevingsgeluiden, waardoor je pup zich minder geïsoleerd voelt en mogelijk angst en stress vermindert. Ook kan dit werken zodat de honden niet gaan blaffen naar voorbijgangers die eventueel langs je huis kunnen lopen, er is geluid in het huis, dus omringende geluiden vallen minder op.

Consistentie is key!

Het is heel belangrijk om een ritme ook daadwerkelijk vol te houden. Ook al blaft de hond, en plast hij alles onder, het is belangrijk om de pup de tijd en ruimte te geven om te groeien. Blijf op een rustige manier weg gaan, en beloon je lieve huisdier als alles goed is gegaan.

Het alleen thuis blijven voor pups is een uitdaging, maar met geduld, begrip en consistentie kun je je pup helpen zich veilig en zelfverzekerd te voelen, zelfs als je niet thuis bent. Dit zal resulteren in een volwassen hond die goed aangepast is aan het alleen zijn en zich zowel binnen als buiten het huis op zijn gemak voelt.