De zoektocht naar jouw nieuwe beste vriend: een puppy kiezen en kopen!

Hoera! Je hebt besloten om een pup in je leven te verwelkomen. Wat een spannend avontuur staat je te wachten! Maar voordat je je nieuwe metgezel verwelkomt, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. We gaan samen door deze spannende reis om de perfecte puppy te vinden.

Het ras

Wauw, de wereld van hondenrassen is zo divers en geweldig! Er is een hond voor bijna elk type persoon. Dus, wat past het beste bij jou? Een schattige kleine schoothond, een energieke speelkameraad, of misschien een trotse grote viervoeter? Overweeg je levensstijl, woonsituatie en wat voor soort hond het beste bij je past. Je kunt ook deze rassentest doen als je helemaal geen idee hebt.

Fokker of opvangcentrum

De wereld ligt aan je voeten! Wil je jouw toekomstige pup bij een fokker vinden of ben je meer in voor een hartverwarmende adoptie vanuit een opvangcentrum? Beide opties zijn fantastisch! Fokkers kunnen je voorzien van informatie over de stamboom en gezondheid van de pup, terwijl opvangcentra een prachtige kans bieden om een hond een tweede kans te geven.

Bij fokkers moet je wel op een aantal dingen letten:

  1. Het belangrijk dat het nestje wel in huis ligt, zo kan de pup vast wennen aan nieuwe geluiden en wordt het later dus geen angstige hond.

  2. Het is belangrijk dat de plek waar je jouw hond ophaalt schoon is, op een vieze plek is het vaak lastig voor een pup om zindelijk te worden, daar kan je dus later als baasje veel last van krijgen.

  3. Daar bovenop is het heel belangrijk dat de hond gechipt is en een EU- dierenpaspoort heeft. Als hij dit niet heeft mag hij niet overgedragen worden

  4. De hond moet gevaccineerd zijn tegen het parvovirus en de hondenziekes, ook horen ze ontwormd te zijn. Deze gegevens staan beide in het eu-dierenpaspoort.

De gezondheid en stamboom

Een gezonde pup is een gelukkige pup, toch? Als je hebt gekozen voor een fokker, vraag dan naar de gezondheidscertificaten van de ouders en eventuele genetische gezondheidsproblemen binnen het ras. Een betrouwbare fokker zal deze informatie graag met je delen. Het is ook erg belangrijk dat de moeder aanwezig is in het nestje, want – net als baby’s – leren puppy’s erg veel van hun moeder. Verder kan je ook erg veel zien aan het gedrag van de moeder hond hoe de pup zich gaat gedragen, ze kopiëren erg veel van haar gedrag. Ook mogen pups wettelijk pas na 7 weken weg bij hun moeder, dus koop geen pup als je de moederhond nog niet hebt gezien, spreek dan een ander moment af!

Socialisatie

Puppy’s zijn als sponzen – ze absorberen alles om hen heen! Zorg ervoor dat jouw toekomstige pup goed gesocialiseerd is door blootstelling aan verschillende mensen, dieren, geluiden en omgevingen. Dit zal hen helpen opgroeien tot zelfverzekerde volwassen honden. In het geval dat je de hond bij een fokker ophaalt, kun je vragen of de fokker bezig is met een beperkt aantal nestjes, of juist erg veel tegelijk. Als de fokker erg veel nestjes tegelijk opvoed kan het zo zijn dat de hond minder aandacht krijgt, en hij dus qua socialisatie ook een stuk achterloopt.

Kosten - budget met liefde

Oké, we kunnen niet ontkennen dat er kosten verbonden zijn aan het bezitten van een hond. Van voedsel tot medische zorg en leuke speeltjes – het kan oplopen. Zorg ervoor dat je je bewust bent van deze kosten en dat je jouw nieuwe gezinslid financieel kunt ondersteunen. Weet je niet zeker of je hier klaar voor bent, wacht dan totdat je zeker weet dat je voor het beestje kan zorgen.

Het voeden van je hond met het juiste voer is van vitaal belang voor zijn gezondheid en welzijn. Begrijp de voedingsbehoeften van je hond en kies kwaliteitsvoer dat aan die behoeften voldoet. Overleg met je dierenarts als je twijfelt over het juiste dieet voor je trouwe vriend. Geef je hond ook de nodige liefde en aandacht, en je hebt een gelukkige, gezonde metgezel voor het leven.

Huisvesting en puppyproofing

Het is tijd voor een beetje puppyproofing! Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je nieuwe pup. Verwijder gevaarlijke stoffen en voorwerpen, zorg voor voldoende speelruimte en, indien nodig, een omheinde tuin. Lees meer hierover in onze blog: hoe maak je je huis puppy-proof?

Tijd en toewijding

Laten we het even hebben over ’tijd’. Puppy’s zijn net als kinderen – ze hebben aandacht, liefde en begeleiding nodig. Heb je genoeg tijd om met je pup door te brengen, dagelijkse wandelingen te maken en samen te spelen? Ook tijdens vakanties zul je er rekening mee moeten houden, want de hond kan niet alleen thuis blijven.

Het kiezen en kopen van een puppy is een avontuur vol liefde en vreugde. Met de juiste keuzes en toewijding kun je een onverbrekelijke band met je harige metgezel opbouwen, die je leven jarenlang zal verrijken. Geniet van deze opwindende reis en wees klaar voor talloze staartkwispels en natte kusjes.