Met deze drie tips is jouw hond geliefd bij iedereen

Een hond nemen is een grote beslissing, veel mensen onderschatten de impact ervan. Naast het feit dat je een hond natuurlijk van zijn natje en droogje moet voorzien, is een gedegen opvoeding minstens zo belangrijk.

Toch is het met honden een beetje zoals met kinderen; Zolang ze van jezelf zijn stoor je je er minder snel aan dan aan die van een ander. Jij typeert dat stoeien en springen als speels gedrag, maar voor een vreemde kan dit vervelend en intimiderend zijn. Om er zeker van te zijn dat jouw viervoeter niet voor overlast zorgt, hierbij dé drie essentiële zaken op een rij.

1. Aard van het beestje

Allereerst is het aan te raden goed te letten op de afkomst van jouw hond. Er zijn namelijk een aantal rassen verboden. Het kan ook zijn dat je een hond hebt waar verschillende rassen door elkaar zijn gefokt. Dit kan er eveneens in resulteren dat er ‘verkeerd bloed´ door de aderen stroomt.

Verkopers van deze honden zullen zeggen dat ze met een gedegen opvoeding geen vlieg kwaad doen. Toch is het door elkaar fokken in ons land niet toegestaan. Vraag daarom bij een fokker altijd om een stamboom van de hond, zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet.

2. Gedegen opvoeding

Ook bij honden geldt dat je twee aspecten hebt; nature en nurture. Nature hebben we hiervoor besproken, nurture valt of staat met een goede opvoeding.

Het is aan te raden om met een pup naar een professionele training te gaan. Niet alleen om de pup te laten luisteren, ook om een juiste omgang met andere honden aan te leren. Bij een hond uit het asiel kan het eveneens van meerwaarde zijn om een ‘opfriscursus’ te doen.

3. Blaffende honden bijten…

Naast de logische zaken, zoals een hond die niet bijt en springt, zijn er andere gedragingen die voor overlast kunnen zorgen. Blaffen is hier een voorbeeld van. Het kan zijn dat je zelf inmiddels aan dit geblaf gewend bent, maar dit geldt niet voor iedereen.

Het zit het in de natuur van een hond om te blaffen. Wil je dit voorkomen? Dan zijn er eenvoudige trucjes om dit te verminderen. Het is aangetoond dat een zogenaamde blafband hond aanzienlijk minder overlast veroorzaakt dan een hond zonder blafband.

Een goede halsband is een must voor iedere hondeneigenaar. Echter kan je hond nog steeds vervelend gedrag vertonen, als overmatig blaffen of trekken. Hier waren eerst stroomstoothalsbander voor in het leven geroepen. Een stroomstoot halsband is sinds vanaf dit jaar verboden, gelukkig zijn er ook andere methodes zoals diervriendelijke blafbanden.

Algemene omgangsvormen

Naast bovenstaande tips zijn er de meer algemene omgangsvormen op het gebied van hondenbezit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hond geen overlast veroorzaakt in en voor winkels.

Realiseer je dat jij te allen tijde verantwoordelijk bent voor het gedrag van je hond. Maar laat dit je niet afschrikken: Het baasje mogen zijn van een hond is fantastisch!