Tuigje voor je puppy

Heb je een puppy in huis gehaald en ben je aan het onderzoeken wat je allemaal nodig hebt? Een heleboel! Op Hondennamen.nl vind je een puppy checklist. Vink ‘m af en je bent helemaal klaar voor de komst van jouw viervoeter.

Eén van de spullen die je kan kopen voor een pup, is een verstelbaar hondentuigje. Het geeft je pup een veilig gevoel en voor jou als baasje is het ideaal wanneer je hond een groei doormaakt.

De voordelen van een tuigje

Als je jouw pup gaat uitlaten, is het allereerst belangrijk dat het veilig gebeurt. Je wil niet dat je hond kan ontsnappen en daarnaast wil je je hond ook geen pijn doen. De oplossing? Een tuigje!

Het voordeel van een puppy tuigje is dat de puppy veel bewegingsvrijheid krijgt. Hierdoor kan de puppy op een natuurlijke en comfortabele manier bewegen. Het juiste tuigje kiezen doe je door antwoord te geven op een aantal vragen: Hoe comfortabel zit het tuigje? Belast het de voorpoten niet? Schuurt het niet onder de oksels? Hoe groot is de kans dat de puppy het tuigje zelf afkrijgt?

Als je het juiste tuigje hebt gevonden, is het grootste voordeel dat de druk op het lichaam van de hond beter verdeeld wordt over de borstkas, waardoor er minder schade ontstaat als je puppy aan de lijn trekt. Je puppy kan met een tuig wel meer kracht zetten, maar iedere puppy moet geleerd worden om mee te lopen zonder te trekken, ongeacht of er een halsband of tuigje wordt gedragen.

Tuigje voor in de auto

Gaat je hond mee in de auto? Zorg dan dat je puppy altijd een tuigje draagt als je hem in de autostoel of gordel zet. Bij een noodstop wordt de druk van het tuigje verdeeld over de hele borstkas en borstbeen van de puppy. Als je puppy alleen een halsband draagt, kan de nek ernstig belast worden bij een noodstop.

Anti-trektuig

Een anti-trektuigje zorgt ervoor dat je hond snel stopt met trekken, toch is deze variant niet altijd aan te raden. Sommige tuigjes zijn te vergelijken met een slipketting en werken door middel van pijn. Er wordt dan druk gezet op de gevoelige plekken van een hond. Doordat de hond ongemak ervaart, kan het juist leiden tot gedragsproblemen en dat is precies wat je niet wil.

Wil je het trekken aan de riem snel afleren, kies dan voor een anti-trektuig waarbij de hond geen ongemak ervaart. Er bestaat bijvoorbeeld een variant waarbij de kop van een hond gedraaid wordt zodra hij begint te trekken. Geen pijn, maar wel effectief.

Tuigje of hondenharnas opmeten

Tot slot is het belangrijk om de juiste maat te kopen. Meet de borstomvang van je pup of vraag het aan de fokker voordat je de pup ophaalt. Om ervoor te zorgen dat een tuigje niet te strak zit, moet je één of twee vingers tussen de band van het tuigje kunnen doen.

Succes met je aankoop!