Net als mensen hebben ook honden weleens last van diarree. Ook wanneer een hond al zindelijk is. In principe is het niet nodig om je over deze vorm van ontlasting meteen zorgen te maken. Vaak is diarree slechts een natuurlijke lichaamsreactie om iets te verwijderen wat niet in het lichaam thuishoort. Toch is het wel verstandig om het in de gaten te houden. In onderstaand artikel leggen we je uit waarom.
Waarom heeft mijn puppy diarree?
Diarree bij een hond kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende:
Het plotseling veranderen van voeding
Het binnenkrijgen van ongeschikte/slechte voeding
Een virus
Wormen
Eencellige (darm)parasieten zoals Giardia
Voedselallergie of overgevoeligheid
Wat moet je doen bij een puppy met diarree?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen als een hond diarree heeft.
Eten en drinken
Allereerst is het belangrijk om te checken of een hond goed blijft drinken. Bij diarree verliest een hond veel water en zouten en dit moet weer aangevuld worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat een hond blijft eten, het lichaam heeft de voedingsstoffen juist op zo’n moment hard nodig.Een veelgehoord advies is om honden met diarree gekookte rijst te geven. Toch wordt dit advies steeds vaker achterhaald genoemd, omdat het niet logisch is om het voedingsschema compleet om te gooien als de darmen niet goed werken. Wil je qua voeding toch iets anders proberen? Overleg dan altijd met je dierenarts wat het beste is.
Opruimen
Diarree kan een infectieuze oorzaak hebben, zoals een virus of een parasiet. Het is daarom belangrijk om de ontlasting van een hond op te ruimen, zodat andere honden niet ziek worden door besmetting.
Naast het opruimen van de ontlasting, is het ook belangrijk om aan je eigen gezondheid te denken. Er zijn namelijk bacteriën die bij mensen en dieren kunnen voorkomen, zoals salmonella. Was je handen daarom grondig met zeep, droog ze vervolgens af met een schone handdoek en was deze op minimaal 60 graden. Voorkomen is beter dan genezen!
Dierenarts
Tot slot is het belangrijk om te weten wanneer je een dierenarts moet raadplegen:
Als de hond ziek is
Als de hond meer dan 39,5 graden koorts heeft
Als de hond naast diarree ook water en/of voeding uitbraakt
Als de hond bloed heeft bij de ontlasting
Als de hond persdrang vertoont
Als de hond uitgedroogd is (plakkerige slijmvliegen en/of huidplooi dat niet meteen verstrijkt)
Als de problemen langer duren dan een paar dagen duren
Als de problemen regelmatig terugkeren