Een nieuw lid van de familie is natuurlijk hartstikke leuk en spannend. Zeker als het om een jonge pup gaat, zal iedereen druk zijn met het spelen, verzorgen en trainen. Vergeet echter ook niet te kijken naar de nodige inentingen en behandelingen die pups nodig hebben. Zeker als je de hond uit een nest meeneemt van iemand die niet gespecialiseerd is op dit gebied. Puppy’s kunnen een hoop insecten en ziektes met zich meenemen. Ga dus zo snel mogelijk langs de dierenarts om te kijken wat je pup nodig heeft. Klik hier voor meer informatie over ongewenste insecten en dieren in huis.
Welk ongedierte kan een puppy allemaal meenemen?
Een pup heeft helaas niet altijd een goede start in het leven gekregen. Als je een pup uit een vieze omgeving hebt gehaald, kan er bijvoorbeeld van alles in de vacht zitten. Wormen, vlooien en teken zijn de grootste boosdoeners. Een jonge pup moet om de 2 weken ontwormd worden, daarna zal dit elke maand moeten gebeuren. Wanneer de pup een half jaar oud is, zal vier keer per jaar voldoende zijn om ze gezond te houden. Het is erg belangrijk om dit goed bij te houden; honden kunnen erg veel last hebben van alle verschillende parasitaire wormen.
Net als het bestrijden van bedwantsen, is het bestrijden van vlooien geen pretje. Omdat vlooien in de vacht van je pup zitten en overleven van het bloed, zul je dit merken aan huidproblemen. De beten van de vlooien veroorzaken jeuk. Je zult dus kale plekken van het krabben en bijten tegenkomen. Je kunt met een stalen vlooienkam aan de slag gaan om ze te vinden. Hiermee wordt de vlooienpoep ook goed zichtbaar. Dat ziet eruit als zwarte en rode schilfertjes. Om dit allemaal te voorkomen, is het preventief behandelen van je huisdier het beste. Bij pups mag dit vanaf 8 weken al. Start dus snel!
Teken zijn ook een grote bron van ziekte bij zowel dieren als mensen. Wanneer de pup voor het eerst bij jou thuis komt, moet je de hele vacht even controleren. Je wilt binnen een paar dagen niet al met een plaag in huis zitten! Zodra je er eentje ziet zitten, is het noodzakelijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen met een speciale tekentang. De plek van de beet houd je de komende dagen goed in de gaten. Als je rode bulten of ontstekingen ziet ontstaan, maak je gelijk een afspraak bij de dierenarts.
Inentingen voor je pup
Om lang van je huisdier te kunnen genieten, is het belangrijk om de vaccinaties goed bij te houden. Je puppy zal bij 6 weken de eerste vaccinaties krijgen, daarna bij 9 weken en tot slot bij 12 weken. Dit zijn de cruciale inentingen die ervoor zorgen dat je pup geen last krijgt van onder andere parvo, hondenziekte en de ziektes van Weil en Lyme. Bij een te late behandeling kunnen deze namelijk fataal eindigen. De meeste vaccinaties moeten jaarlijks of om de drie jaar herhaald worden voor optimale bescherming.
Natuurlijk kun je tijdens het eerste jaar je pup voor meerdere check-ups naar de dierenarts brengen. Dit hoeven niet altijd vaccinaties te zijn. Door zo vroeg mogelijk je puppy aan te leren dat de dierenarts geen enge plek is waar je naartoe gaat met pijn, zullen latere afspraken ook soepeler verlopen. Voor jou fijn, maar ook voor je pup en de arts!