Waar koop ik een hond of puppy en wat komt er allemaal bij kijken?

Van harte gefeliciteerd! Waarmee? Met je toekomstige nieuwe hond, want je hebt dit artikel over het kopen van een viervoeter niet voor niets aangeklikt, toch?

De eerste stap is gezet: je overweegt om een hond te kopen, of misschien heb je de keuze zelfs al gemaakt. Wat nu? In onderstaand artikel leggen we je precies uit waar je rekening mee moet houden. Maak je een weloverwogen keuze? En waar kun je het beste een hond kopen?

Maak een weloverwogen keuze

Voordat je definitief besluit om een hond te kopen, is het goed om eerst na te denken over een aantal zaken. Een kleine pup waar je iedere dag mee kan kroelen klinkt natuurlijk fantastisch, maar red je het financieel om voor een hond te zorgen? Naast de aanschaf, ben je namelijk veel geld kwijt aan het kopen van nieuwe spullen, brokken, vaccinaties en bezoekjes aan de dierenarts.

Heb je daarnaast gecheckt of je überhaupt een hond in huis mag nemen? Bij een koophuis ligt de beslissing bij jou, maar in een huurcontract kan vermeld staan dat huisdieren verboden zijn. En waar laat je jouw viervoeter als je op vakantie gaat?

Heb je aan bovenstaande punten allemaal gedacht en ben je nog steeds overtuigd? Vraag jezelf dan af wat je in een hond zoekt. Ga je voor een rashond van een fokker of voor een bastaardhond uit het asiel? Kies je voor een reu of toch liever voor een teefje? Wil je een puppy kopen in Nederland die je zelf moet opvoeden of wil je een oudere hond waarbij het karakter al gevormd is?

Fokker

Als je zeker weet dat je een hond in huis wil halen, kun je gaan nadenken waar je jouw viervoeter wil kopen. Eén van de opties is een fokker. Ben je enthousiast over een bepaald ras? Neem dan contact op met de Raad van Beheer aangesloten rasvereniging. Zij kunnen je in contact brengen met betrouwbare fokkers waar je puppy’s kan kopen.

Asiel of herplaatsingsorganisatie

Wil je een viervoeter, maar liever geen pup? Dan is een asiel- of herplaatsingshond wellicht iets voor jou. Het voordeel van deze honden is dat ze vaak al opgevoed zijn. Als je samen een paar uurtjes doorbrengt, weet je precies of het karakter van de hond past bij dat van jou (en je gezin).

Een bijkomend voordeel is dat deze honden gevaccineerd, gechipt en geregistreerd zijn. De nadelen? Over erfelijke aandoeningen is vaak weinig tot niets bekend. Tip: Doe voor een aankoop goed je huiswerk, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Honden uit het buitenland

Een andere optie is het kopen van een buitenlandse hond via een gespecialiseerde organisatie. Het is een fijne gedachte om een (zwerf)hondje te redden, maar zorg er wel voor dat je goed bent voorbereid.

Laat je vooraf goed voorlichten, bijvoorbeeld door een organisatie als het Stray Animal Foundation Platform.

Internet

Tot slot overwegen veel mensen om een hond te kopen via het internet. Wees altijd extra oplettend wanneer je dit doet omdat er helaas ook onbetrouwbare hondenhandelaren zijn die maar één doel voor ogen hebben: zo snel mogelijk geld verdienen. Wil je tóch online een hond kopen? Doe dit dan op betrouwbare platformen. Puppyplaats beoordeelt elke advertentie handmatig om zo fraude en broodfokkers tegen te gaan. Dit maakt Puppyplaats een veel veiliger betrouwbaarder platform dan bijvoorbeeld Marktplaats. De mensen achter Puppyplaats hebben een handige checklist gemaakt over hoe je op een veilige manier een hond kunt kopen via hun (of een ander) online platform. Neem deze checklist al door nog voordat je een aanbetaling voor je hond doet.