Zo adopteer je een hond uit Nederland

Ben je van plan om binnenkort een hond te kopen, maar heb je geen idee waar of bij wie? Er zijn ontzettend veel plekken waar je een nieuw vriendje vandaan kunt halen: via een fokker, via een betrouwbare organisatie die honden uit het buitenland adopteert, via het internet (niet aan te raden!) of je kunt een hond adopteren via het asiel of een herplaatsingsorganisatie in Nederland. Over die laatste optie leggen we je meer uit in dit artikel.

Adoptiehonden

Als je een hond wil adopteren uit Nederland, doe je dat meestal via het asiel of een herplaatsingsorganisatie. Hier leven honden die wegens omstandigheden niet langer kunnen verblijven bij hun baasje, of erger, honden die zijn gevonden op straat. Gelukkig is het aantal zwerfhonden in Nederland minimaal, in tegenstelling tot andere delen van Europa.

Een hond uit het asiel

Vaak wordt gedacht dat honden uit het asiel problemen hebben, maar dat is lang niet altijd het geval. Veel honden zoeken een nieuw baasje om heel andere redenen, zoals een hondenallergie, een echtscheiding, tijdsgebrek of een verhuizing naar een nieuw pand waar geen honden worden toegelaten.

Eén van de pluspunten van asielhonden is het feit dat ze in de meeste gevallen al opgevoed zijn. Als je samen een paar uurtjes doorbrengt, weet je precies of het karakter van de hond past bij dat van jou (en je gezin).

Een ander voordeel is dat viervoeters uit het hondenasiel vaak gevaccineerd, gechipt, geregistreerd, ontwormd en ontvlooid zijn. Dat scheelt je een hoop kosten (en gedoe)! Tot slot is een (ras)hond uit het asiel vaak goedkoper dan een hond van een goede fokker. Het geld dat je overhoudt kun je vervolgens goed gebruiken voor alle andere bijkomende kosten, zoals het kopen van een riem, een bench, brokken en bezoekjes aan de dierenarts.

Een hond via een herplaatsingsorganisatie

Een herplaatsingsorganisatie kun je zien als een tussenwoning voor honden. Het is vaak een bewuste keuze om honden niet meteen bij een nieuwe eigenaar te plaatsen, omdat zo’n nieuwe omgeving voor veel prikkels zorgt (dolenthousiaste baasjes die 24/7 willen knuffelen). De honden kunnen daardoor stress ervaren. Bij een herplaatsingsorganisatie is dit niet het geval. De experts die daar werken weten hoe ze met dit soort hondjes moeten omgaan. Deze manier van herplaatsen wordt vaak door zowel de oude als nieuwe eigenaar als prettig en vertrouwd ervaren.

Wees goed geïnformeerd

Is de kogel door de kerk? De knoop doorgehakt? Met andere woorden: heb je besloten om een hond via het asiel of een herplaatsingsorganisatie te adopteren? Dan is het belangrijk om alle informatie over jouw soon to be viervoeter te verzamelen.

Vraag de organisatie om zoveel mogelijk achtergrondinformatie, zoals de voorouders en mogelijke erfelijke aandoeningen. Zorg daarnaast dat je een gezondheidsverklaring en het medische dossier van je nieuwe hond krijgt.

Tot slot is het fijn om te weten wat het ritme en de gewoontes van je nieuwe vriendje zijn. Als een hond een bepaald soort brokken krijgt en op drie vaste momenten per dag wordt uitgelaten, is het verstandig om datzelfde ritme de eerste weken aan te houden. Als de hond eenmaal gewend is, kun je na een tijdje rustig overschakelen op eventuele andere voeding of tijdstippen.